Oscar Wilde on öelnud...

Mood on see, mida kannad ise. Moest läinud on riided, mida kannavad teised inimesed. („Ideaalne abikaasa“)

Mehed tahavad alati olla oma naise esimene armastus. See tuleneb nende saamatust edevusest. Meil, naistel, on sellistes asjades peenem vaist. Meile meeldib olla mehe viimane armastatu. („Tähtsusetu naine“)

Armulugu ei tohiks kunagi alata tundeavaldustega. See peaks algama täppisteadusega ja lõppema kokkuleppega. („Ideaalne abikaasa“)

Mehed abielluvad väsimusest, naised uudishimust. Mõlemad pettuvad. („Dorian Gray portree“)

Enesearmastus on eluagse armuloo algus. („Ideaalne abikaasa“)

Olen alati olnud arvamusel, et mees, kes tahab abielluda, peaks teadma kas kõike või ei tohiks teada mitte midagi. („Kui tähtis on olla tõsine“)

Selleks, et tänapäeval kõrgemasse seltskonda pääseda, peab inimestele kas süüa andma, neid lõbustama või siis šokeerima – see on kõik! („Tähtsusetu naine“)

Jah, publik on imeliselt salliv. Ta annab andeks kõik peale geniaalsuse. („Kriitik kui kunstnik“)

Sellest, et kõik sinust räägivad, on siin maailmas siiski midagi veel halvemat: kui sinust keegi ei räägi. („Dorian Gray portree“)

Head inimesed vihastavad su mõtete peale, halvad inimesed ergutavad su kujutlusvõimet. („Dorian Gray kaitseks“)

Haridus on imetlusväärne, kuid aeg-ajalt tasub meenutada, et mitte midagi sellist, mis on teadmist väärt, pole võimalik õpetada. („Kriitik kui kunstnik“)

Mulle meeldib vaadata geeniusi ja kuulata ilusaid inimesi! („Ideaalne abikaasa“)

Jäta meelde, et narr jumala silmis ja narr inimese silmis on kaks väga erinevat asja. („De profundis“)

Kui ollakse linnas, lahutatakse enda meelt. Kui ollakse maal, lahutatakse teiste meelt. („Kui tähtis on olla tõsine“)

Nagu kõik kunstlikud inimesed, armastas ta loodust. („Sulepea, pliiats ja mürk“)

Londonis on liiga ohtralt koeri... ja tõsiseid inimesi... Kas põhjustab udu tõsidust või põhjustavad tõsised inimesed udu, seda ma ei tea... („Leedi Windermere`i lehvik“)

Selline kiindumus on veider... tal ei ole raha ja sugulasi on liiga palju. („Õnnelik prints“)

Mis kasu on sõprusest, kui ei või öelda täpselt seda, mida mõtled? Igaüks oskab öelda midagi võluvat, püüda meelitada ja lipitseda, ent tõeline sõber ütleb alati ebameeldivaid asju ega hooli sellest, et võib haiget teha. („Ustav sõber“)

Oma uutest sõpradest tahan ma alati kõike teada, aga vanadest mitte midagi. („Dorian Gray portree“)

Naine flirdib ükskõik kellega kogu maailmas seni, kuni jätkub pealtvaatajaid. („Dorian Gray portree“)

Ta oli eile liiga paksult jumestatud ja liiga napilt riietatud. Naise puhul on see alati meeleheite märk. („Ideaalne abikaasa“)

Kui mees teeb täpipealt seda, mida naine temalt ootab, ei pea viimane temast üldse lugu. Alati tuleks teha seda, mida naine ei oota, täpselt nagu öelda tuleks seda, mida ta ei mõista. („Kui tähtis on olla tõsine“)

Teil ei tasugi üritadagi neid mõista. Naised on pildid. Mehed on probleemid. Kui soovite teada saada, mida üks naine tõeliselt mõtleb – mis muide on alati kardetav tegevus –, siis ärge kuulake, vaid vaadake teda. („Tähtsusetu naine“)

Mehe elu on rohkem väärt kui naise oma. Sel on suurem väljund, avaram tegevusulatus, kõrgemad püüdlused. („Ideaalne abikaasa“)

Te olete tõepoolest tüüpiline naisterahvas! Räägite sentimentaalsusi ja olete kogu aeg ülimalt isekas. („Tähtsusetu naine“)

Naised ei muutu komplimentide ees relvituks. Mehed teevad seda alati. See ongi erinevus kahe sugupoole vahel. („Ideaalne abikaasa“)

Tänapäeva noored naised paistavad oma elu aluseks pidavat alalist tulega mängimist. („Tähtsusetu naine“)

Minu arvates ei ole mees enam arenguvõimeline. Ta on jõudnud nii kaugele kui võimalik, ja seega mitte eriti kaugele, või kuidas? („Ideaalne abikaasa“)

Noored tahavad olla truud, kuid nad ei ole seda; vanad tahavad olla truudusetud, kuid ei suuda seda. („Dorian Gray portree“)

Mulle meeldivad mehed, kellel on tulevikku, ja naised, kellel on minevik. („Dorian Gray portree“)

Füüsilise töö juures pole midagi väärikat ning suur osa sellest on koguni alandav. („Inimese hing sotsialismi ajal“)

Inimesel peab tänapäeval mõni tegevusala olema. Kui mul ei oleks mu võlgu, ei oleks mul mitte millelegi mõelda. („Tähtsusetu naine“)

Kunstniku abielu modelliga on niisama hukutav kui gurmaani abielu kokaga – ühele ei poseerita enam, teine jääb ilma õhtueinest. („Londoni modellid“)

Muusikainimesed on nii absurdselt mõistmatud. Nad tahavad, et alati oldaks tumm just siis, kui igatsetakse olla kurt. („Ideaalne abikaasa“)

Halvad kunstnikud imetlevad alati üksteise töid. Nad nimetavad seda avaraks silmaringiks ja eelarvamuste puudumiseks. („Kriitik kui kunstnik“)

Inimest, kes teeb midagi kasulikku, võib vabandada, niikaua kui ta seda ise ei imetle. Ainus, mis vabandab kasutult tehtud asja, on piiritu imetlus, mida see inimeses äratab. Igasugune kunst on täiesti kasutu. („Dorian Gray portree“)

Rahvas on klammerdunud otse haletsusväärse visadusega selle külge, mis mulle näivad Suure Näituse rahvusvahelise labasuse vahetute traditsioonidena, selliste traditsioonidena, mis olid nii kohutavad, et majad, milles inimesed elasid, kõlbasid elupaigaks üksnes pimedatele. („Inimese hing sotsialismi ajal“)

Inglise avalikkus ei huvitu kunstiteosest massiliselt enne, kui öeldakse, et kõnealune töö on kõlblusetu. („Dorian Gray portree“)

Aga armastus ei ole enam moes, luuletajad on selle surmanud. Nad kirjutasid armastusest nii palju, et keegi ei usu neid enam. („Erakordne rakett“)

Nõustun täielikult sellega, et moodsal romaanil on oma head küljed. Tahan aga kindlasti lisada, et tervikuna on nad täiesti loetamatud. („Valetamise allakäik“)

Head lõpetavad õnnelikult ja halvad õnnetult. Seda ilukirjandus öelda tahabki. („Kui tähtis on olla tõsine“)

Varasematel sajanditel naelutas rahvas ajakirjanikke kõrvupidi veepumba külge. See oli üsna kole. Meie sajandil naelutavad ajakirjanikud end ise kõrvupidi lukuaugu külge. See on palju koledam. („Inimese hing sotsialismi ajal“)

Tänapäeval... on luuletamise mood saanud liig tavapäraseks ja kui võimalik, ei tohiks seda õhutada. („Valetamise allakäik“)

Ühiskonnas on ainult üks klass, kes mõtleb rahast rohkem kui rikkad, ja need on vaesed. („Inimese hing sotsialismi ajal“)

Raamatuid on aristokraatidel alati olnud rohkem kui ajusid. („Tõde, või nihilistid“)

Ilusate naiste mehed on kuritegelik element. („Dorian Gray portree“)

Sündsa taustaga naisterahvad võivad teha ükskõik mida. („Leedi Windermere`i lehvik“)

Üle elada võib tänapäeval kõik peale surma ja unustada võib kõik peale hea maine. („Tähtsusetu naine“)

Inimene on kõige vähem tema ise siis, kui ta räägib iseendast. Andke talle mask, ja ta räägib teile tõtt. („Kriitik kui kunstnik“)

Kõige suurem patt on pealiskaudsus. („De profundis“)

Kõik me seisame rentslis, ent mõned meist vaatavad tähtede poole. („Leedi Windermere`i lehvik“)
 
Oscar Wilde haud Père Lachaise kalmistul Pariisis

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Keldi palveid

Raamatud Dublinist ja Iirimaast