„Toetades projektitööd ja aineõpetajate võõrkeelepädevust“

Projekti lühitutvustus
Lähtuvalt Euroopa Liidu hariduspoliitika strateegilistest eesmärkidest (Education and Training 2020) on üheks olulisemaks suunaks hariduse ja koolituse kvaliteedi parandamine.
Võru Kreutzwaldi Kool on aastal 2015 loodud uus kool. Väikeses kahaneva elanikkonnaga maapiirkonnas asuva koolina  peame aitama oma õpilastel omandada teadmisi ja oskusi, millega neil oleks võimalik konkureerida  võrdväärselt teiste piirkondade noortega.
Seitsme   õpetaja osalemine õpirändes  "Enhancing Teaching Competency in Võru Kreutzwaldi Kool" aastal 2016,on aidanud märkimisväärselt tõsta inglise keele õpetamise taset koolis ning käivitada mitmeid rahvusvahelisi projekte. Asjaolu, et meie kooli õpilaste arv on ligikaudu 700 ja käimasolevate projektide tegevusi viiakse läbi ka paljudes teistes ainetundides, on põhjustanud laialdasema vajaduse erinevate aineõpetajate järgi, kes oleksid suutelised juhendama rahvusvahelist projektitööd ning seeläbi tõstma meie õpilaste konkurentsivõimet tulevikus.
Võttes aluseks meie kooli arengukava, aitab käesolev õpirändeprojekt ellu viia meie kooli personali arendamise eesmärke:
1. toetada õpetajate ametialast arengut, et teha uuendusi ning parandada õpetamise kvaliteeti ning tõsta seeläbi nende konkurentsivõimet;
2. suurendada õpetajate teadlikkust teistest kultuuridest ja riikidest ning nende mõistmist, pakkudes neile võimaluse luua rahvusvaheliste kontaktide võrgustikke ning süvendada endas Euroopa kodanikutunnet ja identiteeti;
3. parandada kõigi aineõpetajate võõrkeeleoskust.
Võru Kreutzwaldi Kooli õpirändeprojekti "Toetades projektitööd ja aineõpetajate võõrkeelepädevust" eesmärgid on:
1. juhtkonna liikmete ja aineõpetajate võõrkeeleoskuse parandamine
2. uute kogemuste ja teadmiste omandamine rahvusvaheliste projektide edukaks läbiviimiseks
3. innovaatiliste õpetamismetoodikate omandamine ja kasutamine koostöös õpilastega nii projekti kui õppetöös
4. uute digipädevuste omandamine ja kasutamine õpilastega igapäevases keeleõppes ja projektides
5. õpilaste silmaringi avardamine ning kultuuriteadlikkuse ja  sallivuse tõstmine
Võru Kreutzwaldi Kooli õpetajate õpirände projektis osaleb 7 õpetajat: direktor, kaks algõpetuse õpetajat, loodusõpetuse, vene keele, emakeele ja matemaatika õpetaja. Projektis osalejad on täitnud ametialaselt nõutavad kvalifikatsiooninõuded.
Käesolevas õpirändes osalejad:
1. parandavad oma võõrkeelepädevust edukamaks toimetulekuks nii projektitöös kui ka igapäevastes olukordades
2. arendavad ja täiendavad  metoodilisi ja üldpedagoogilisi oskusi (sh IKT alaseid)
3. saavad teadmisi UK koolisüsteemist, nende kogemustest erivajadustega õpilastega ning toimetuleku põhimõtetest ja võtetest  HEV õppuritega ja tööst lapsevanematega
4. saavad teada, kuidas maksimeerida ja kasu saada õppimisest väljaspool tavalist klassitundi
5. saavad teadmisi, kuidas rühmatöö käigus arendada õpilaste loovust
6. saavad võimaluse moodustada rahvusvahelise koostöövõrgustiku, kellega koos võiks ka hiljem erinevaid projekte algatada
7. on avardanud oma silmaringi ja muutunud tolerantsemaks teiste rahvuste suhtes
8. saavad väliskoolitusel osalemise kogemuse ning  julgustavad ka oma kolleege õpirännet ette võtma. 


Kuna meie põhikool on Võru maakonna suurim kool, siis avaldab see projekt  mõju suurele õpilaskonnale (678 õpilast). Projektis omandatud kogemusi jagatakse  ka teiste maakonna õpetajatega. Õpirändes osalejad korraldavad  töötoad maakondlikul kõigi õpetajate metoodikapäevadel 2017.  ja 2018. a. oktoobris, jagades oma kogemusi ning innustades ka teisi koole kirjutama KA1 ja KA2 projekte.
Antud õpirände projekt toetab ja tõstab uuele tasemele koolis toimuvate teiste rahvusvaheliste projektide tegevused, mis omakorda  aitab kaasa ainete lõimumisprotsessile, teeb vajalikuks uute IKT lahenduste kasutamise õppetundides ning arendab head meeskonnatööd. Võru Kreutzwaldi Kooli õpirändeprojekti lisaväärtusteks on  õpilaste teadlikkuse suurendamine teistest kultuuridest, nende osalemine rahvusvaheliste kontaktide võrgustikes, mis süvendab õpilastes Euroopa kodanikutunnet ja identiteeti. Rahvusvaheline õpiränne võimaldab osalejatel vahetada kogemusi teiste Euroopa õpetajatega nii õpetamismetoodikate, kultuuriteadvuse kui ka rahvusvahelise projektitöö valdkonnas. Kõik mainitud eesmärgid lähtuvad meie kooli arengukavast.
Võru Kreutzwaldi Kooli õpirände projekt "Toetades projektitööd ja aineõpetajate võõrkeelepädevust"   aitab tagada rahvusvahelise projektitöö järjepidevust ja jätkusuutlikkust. Lõuna-Eestis saab olema rahvusvahelise koolituskogemusega põhikool, kus arendatakse õpilastes kaasajal eluks vajalikke pädevusi ning viiakse kvaliteetselt läbi Euroopa projekte. 
(Tekstid on võetud projektist.)

Meie kool 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Keldi palveid

Oscar Wilde on öelnud...

Raamatud Dublinist ja Iirimaast